במהלך שני העשורים האחרונים יצא שמה של לונדון מרחוק כבירה גסטרונומית של העולם. זאת לאחר שנים רבות בהן המטבח הבריטי היה ידוע לשמצה ככזה שאין בו דבר למעט פאי רועים, פיש וצ'יפס ופודינג לקינוח. השלב הראשון של המהפכה היה כניסתן של מסעדות אתניות רבות. בשלב השני, כבשו המטבחים העיליים של צרפת ואיטליה את הזירה. בשלב הנוכחי חוזר המטבח הבריטי לרחובות, אך הפעם בגרסת גורמה. שפים סלבריטאים כגון גורדון רמזי, הסטון בלומנטל ומרקו פייר וייט מובילים הן בכותרות והן במספר כוכבי המישלן.
London skyline
גם בלונדון יש נובו, לשמחת הפה ודאבון הכיס
מסעדת Nobu ממוקמת במלון מטרופוליטן ברחוב פארק ליין הנחשק הצופה על הייד פרק. נובו השייכת למגה שף נובו מטסוהישה, בעל מספר מסעדות העונות לאותו שם ברחבי העולם. נובו הינה המסעדה האסיאתית הראשונה שקבלה כוכב במדריך מישלן, ומחזיקה בו עד היום. המסעדה משלבת בין אוכל יפני אנין והמטבח הפרואני. מנות מפורסמות שלו הן דג קוד במיסו שחור וכן ילוטייל בפלפל חלפנו, טנדרלויין טטקי בשום ועוד. המסעדה הומה בסועדים אלגנטיים והמחיר- לא צנוע כלל- כ-1000 ₪ לארוחה זוגית. אליה וקוץ בה: קצת בשר, קצת דג וקצת אורז לא ממש השביעו אותנו. אמנם חומוס טוב לא מצאנו (אף לא חיפשנו, להודות באמת) בשדרה המפוארת, אבל לא הרחק משם משתרעת צ'יינה טאון. בפחות מ-100 ₪ קבלנו ארוחת דים סם מופלאה, בה חתמנו את הערב. מכירים את המושג Value for money? לא אומר אף מילה נוספת.
Nobu London
המטבח הסצ'ואני אינו לבעלי לב חלש וחייך עדין. יחד עם זאת, הוא מציג שלל טעמים, צבעים ומרקמים מרהיבים, כמעט כולם נגועים בחריפות. מאז שנפתחה, מסעדת בר-שו (Bar Shu) (ציון 25 במדריך זאגט) הפיצה את אהבת המטבח הסצ'ואני בלונדון וכיום הבעלים מחזיקים במספר מסעדות דומות (Ba Shan , Baozi Inn). המסעדה ממוקמת בצ'יינה טאון מעוצבת כבית תה בייג'יני עתיק ומקושטת בפיתוחי עץ.
המנה הראשונה של גלילי פרוסות החזיר הדקות במילוי רצועות גזר ברוטב שום, הייתה מופלאה ממש. הדמפלינג ברוטב שמן צ'ילי היו מקסימים כדרכם. עוף גונג באו, מנה סצ'ואנית מסורתית עם בוטנים ופלפלוני צ'ילי קטנים וארסיים היתה מצויינת. מנת הדגל של המסעדה היא שואי-זו-יו, נתחי דג בס השוחים בפלפלוני צ'ילי היתה עדינה ואלימה כאחד. הייתי רץ לאכול שם שוב עכשיו.
נתחי דג בס השוחים בפלפלוני צ'ילי
חוויה שונה לחלוטין באופן אבסולוטי
Belowzero הינו בר קונספט של וודקה אבסולוט, אשר כשמו כן הוא, מצוי באופן קבוע בטמפרטורה של 5 מעלות מתחת לאפס. קירות הבר עשויים גושי קרח גדולים ומעוצבים, ודלפק הבר אף הוא עשוי קרח. פעם בשנה מפשירים את המבנה כדי לעצב אותו מחדש לעונה הבאה. השלולית שנוצרת כתוצאה מההפשרה מתמודדת בכבוד עם מייטב שלוליות לונדון. בטרם הכניסה לחדר ציידו אותנו במעיל וכפפות. הבארמנית, תגיש לך את הקוקטיל החביב עליך (על בסיס אבסולוט כמובן) בכוסות קרח. טרם כניסתנו לבאר הוזהרנו מראש לא לנפץ את כוסות הקרח. הבטתי במלצר בהשתוממות: מדוע שדבר כזה יעלה על דעתי? המלצר רק חייך חיוך קטן. אט אט התגבר הקור, לשבת על דרגשי הקרח לא בא בחשבון כמובן, והתחלנו לרקוד, לפי קצב מוזיקת הרקע המקפיצה, ולו על מנת להתחמם מעט. כשנכנסנו, נמסר לנו כי השהייה בבר מוגבלת ל-20 דקות בלבד. הרגשתי אז תרעומת קלה: הכיצד ניתן לבלות בבר זמן קצר כל כך? הקור התגבר והלך, והדובון והריקודים כבר לא עזרו ממש. לא ברור האם זה היה הקור המתגבר או כוסיות הוודקה, אבל לפתע התעורר בי חישקוק קטן. ניחשתם נכון- אשתי גררה אותי במהירות מהחדר לפני שאנפץ את כוס הקרח על הקיר..
Below Zero
צהריים אצל גורדון רמזי עטור כוכבים
גורדון רמזי נחשב כוכב המטבח הבריטי, ואחד משלושת השפים הבריטיים אשר מסעדותיהם מחזיקות כיום בשלושה כוכבי מישלן. רמזי זכה סך הכול ב-12 כוכבי מישלן עבור כל מסעדותיו. הוא התפרסם בבריטניה בעקבות הופעתו בתוכניות טלוויזיה הקשורות בתחרויות בישול וכיום הוא מככב בתוכנית הטלוויזיה מטבחי הגיהנום בארה"ב. מסעדת הדגל שלו "גורדון רמזי ברויאל הוספיטל רוד" בצ'לסי היא בעלת 3 כוכבי מישלן וציון של 28 בזאגט. ארוחת ערב לזוג עולה אצלו כ-3000 ₪ (כולל שתיה, טיפ ומיסים) וזאת בהנחה שתצליחו להשיג מקום, כיוון שסופי השבוע במסעדה מלאים שלושה חודשים קדימה. הדרך השפוייה יותר לסעוד במסעדה זו היא הזמנת ארוחת צהריים, אשר התגלתה כדיל מקסים. במחיר מצחיק כמעט של 900 ₪ בערך לזוג, תקבלו את כל השואו, של מרענני חיך, מנה ראשונה, עיקרית, אחרונה (או מגש גבינות, כפי שאנחנו בחרנו), פטיפורים על חשבון הבית והרבה שירות טוב. תפריט היין מצויין ואקלקטי, וכלל גם לשמחתי מגוון יינות קינוח בכוס, כולל פורט פונסקה, 20 שנה במחיר שפוי (הפעם, שלא כמיקודם, ברצינות) של 14 פאונד.
מסעדת הדגל של גורדון רמזי
איך מתנדנדים להם מחירי הדים סם
מסעדת Yauatcha (כוכב מישלן, ציון 25 בזאגט) מתמחה בדים סם (דמפלינג או בעברית- כיסונים). המסעדה ממוקמת בסוהו, מאחורי הרודס, ומעוצבת בכחול אלגנטי. הדים סם נעים בין המסורתיים ליצירתיים וכל אלו שטעמנו היו טעימים. מחיר כל מנת טפאס הוא כ-7-12 פאונד, ובסה"כ, כ-500 ₪ ארוחה לזוג. בוודאי תשאלו, האם הפרשי המחירים בין מסעדה אלגנטית ומעוצבת זו והמסעדות הסיניות המסורתיות בצ'יינה טאון מוצדקים? זה תלוי בטעמכם. מכל מקום, לונדון מציעה לכם את כל המגוון. רק תבחרו.
מסעדת Yauatcha
לקינוח - משהו לא קולינרי אבל תרבותי ומבריא
טיפ אחרון- כדי להוריד את כל האוכל הזה נדרשת קצת פעילות גופנית. עשו לעצמכם טובה והירשמו לסיור אופניים של חברת Fat Tire. לא, עדיף שלא להתחכם עם הבעלים ולקרוא לחברה Flat Tire (פנצ'ר). תאמינו לי, ניסיתי, וקבלתי מבט בריטי מצמית. הסיור נמשך כ-4 שעות, ומתנהל בניחותא עם הפסקות רבות באתרים המרכזיים בעיר. מבטא המדריכים מובן, הם מרבים בסיפורים אנקדוטיים, והאופניים נוחים מאוד לטיול עירוני. כנראה ששריפת קלוריות משמעותית לא תתרחש בטיול אופניים זה, אבל מובטח כי תיהנו מצפייה בכמה משכיות החמדה שיש לכרך מהמרשימים בעולם להציע.