בעקבות הטעם הטוב, עם יוסי גינוסר
  • ראשי
  • קצת עלי
  • ביקורת מסעדות
  • אוכל טוב
  • יין
  • טיולי אוכל ויין
  • יצירת קשר
  • English
  • ראשי
  • קצת עלי
  • ביקורת מסעדות
  • אוכל טוב
  • יין
  • טיולי אוכל ויין
  • יצירת קשר
  • English
בעקבות הטעם הטוב, עם יוסי גינוסר
  • ראשי
  • קצת עלי
  • ביקורת מסעדות
  • אוכל טוב
  • יין
  • טיולי אוכל ויין
  • יצירת קשר
  • English
  • ראשי
  • קצת עלי
  • ביקורת מסעדות
  • אוכל טוב
  • יין
  • טיולי אוכל ויין
  • יצירת קשר
  • English
ריברה דל דוארו
ראשי » טיולי אוכל ויין » ריברה דל דוארו

מסע אחר 1

קישור לכתבה שפורסמה באתר "מסע אחר"

"פול גז בניוטרל" או עידון ומורכבות? ביקור בריברה דל דוארו, היכן שספרד עושה כמה מהיינות הטובים בעולם

שלום רב,

האם קבלתם את המייל שלי מלפני מספר ימים לגבי הביקור שלי ביקב בשבוע הבא?

בברכה

יוסי

 

יוסי שלום,

מצטערת שלא השבתי לך קודם. זה עתה חזרנו מחופשת חג מולד של שבועיים.

אנו יקב קטן עם צוות קטן ולכן לא נוכל לארח אותך.

עמך הסליחה,

בברכה

בלינדה

 

בלינדה היקרה,

בהמשך לשיחתנו הטלפונית, והסכמת מנהל היקב לבואי, האם תוכלי לאשר את הגעתי  ביום שלישי הקרוב בשעה שלוש אחה"צ?

בברכה

יוסי

 

יוסי היקר, מצטערת אבל האורח האחרון ביקב מתקבל בשעה אחת והיקב נסגר בשעה שתיים. האם תרצה להגיע בשעה תשע בבוקר?

ביי, בלינדה

 

היי בלינדה, אני מנסה לארגן את הביקור כך שאוכל לבקר בשלושה יקבים ביום, אולם כל ניסיונותי לארגן ביקור ביקבים אחה"צ עולה בתוהו, מדוע? יוסי

 

יוסי, במילה אחת- סייסטה. אנחנו לא אוהבים עבודה מאומצת אחרי ארוחת הצהריים.

ביי בלינדה.

Duero vine view

כרם בעמק הדורו

כיצד לא מתאמים ביקור בריברה דל דוארו?

כל מאמצי לארגן שלוש טעימות יין ביום ביקבי ריברה דל דוארו, אשר בספרד, עלו בתוהו והסיבה כאמור- סייסטה. הסביר לי אחד מהייננים עמם נפגשתי: האורחים שלנו חוזרים מהפסקת צהריים כבדים ומבושמים. היתה לי לא מזמן קבוצה שהסכמנו בצעד חריג לקבל לטעימה אחרי ארוחת הצהריים, הם צחקקו ופטפטו עד שהפסקתי את הטעימה, השארתי בידיהם בקבוק יין ואמרתי להם: חבר'ה, שבו בחוץ מתחת לעץ ותיהנו, היין על חשבוני..

קשה לארגן טיול יין בריברה דל דוארו. לפעמים קשה מאוד. חלק מהיקבים האיכותיים כלל אינם ערוכים לביקורים: הם קטנים מאוד, אין להם חדר טעימות, והם גם לא מעודדים ביקורים. אמרתי "לא מעודדים"? התכוונתי "מכשילים את המבקר האקראי". לדוגמא, הגעה לכתובתו של יקב פינגוס המהולל, היא משימה הגובלת בבלתי אפשרי. לא רק שהוא ממוקם בבית תמים בסמטה צדדית, אין גם שום שלט המעיד עליו. במידה וכבר זיהיתם את הבית, על הפעמון אין דבר אשר יסגיר את שם היקב, אלא רק כתובת קטנה "משרד". לוחצים על הכפתור, הדלת נפתחת וחדר מדרגות צר מוביל לפתע ליקב רחב ידיים. הכניסה ליקב פינגוס

הכניסה ליקב פינגוס המהולל- כמעט משימה בלתי אפשרית למצוא אותו

יינות ריברה דל דוארו מתחלקים מסורתית לארבע קבוצות, ע"פ תקנות ה-Designation of Origin (D.O.):

חובן (צעיר)- היינות בד"כ לא מיושנים בחביות כלל

קריאנזה -מיושנים מינימום 12 חודש בחבית ועוד 12 חודש בבקבוק.

ריזרבה- מיושנים לפחות 3 שנים כשמתוכן שנה בחבית

גראן ריזרבה- מיושנים לפחות 5 שנים, כשמתוכן שנה בחבית.

יינות קריאנזה יהיו בדרך כלל עוצמתיים, מלאי גוף ופירותיים. לסגנון זה חובבים רבים בספרד וברחבי העולם ואכן רוב היקבים בריברה דל דוארו מייצרים יין בסגנון זה לקהל נאמן. הבעייה היא שיינות אלו על פי רוב נטולי עידון ומורכבות. עם זאת, קבוצה לא גדולה של יקבים עושה מזה תקופה לא ארוכה יינות אחרים, עם עידון ומורכבות בנוסף לעוצמה. אבל כדי לספר עליהם, עלי לחזור לעבר.

שום קשר לסיציליה

היו היה יקב בשם וגה סיציליה (אשר אין לו שום קשר לאי בים התיכון). הוא נוסד בשנת 1864 והיה במשך שנים רבות אי של איכות בין יקבי הקואופרטיבים החקלאים שפעלו באזור  ואשר יצרו יינות עוצמתיים אך בינוניים באיכותם. בשנת 1972 הצטרף אליו יקב פסקארה. אט אט צבר פסקארה קהל מעריצים מסביב לעולם, והציונים שקיבל אצל מבקרי היין הבינלאומיים עלו. מעמדו של ריברה דל־דוארו התחזק, והרשויות החליטו לבחון מחדש את האזור ולהעניק לו את תו האיכות המיוחל (D.O).

גל ההצלחה של פסקרה ווגה סיציליה יצר "בום" של הקמת יקבים באזור וכיום מוערך מספרם בכ-400 לפחות. רבים מהיקבים מצטיינים במרכזי מבקרים מפוארים ומבנים אשר עוצבו על ידי אדריכלים בינלאומיים, רוכשים ענבים מכל הבא ליד, ומייצרים יינות בינוניים, המתאפיינים כאמור בפירותיות, עוצמה והרבה טעמי עץ. עם זאת, בעמק פועל קומץ יקבים אשר חרתו את האיכות על דגלם. הם מייצרים יינות מסורתיים (רובם 100% מענב הטמפרניו) בשיטות חדשניות תוך כדי הקפדה רבה על איכות הענבים ואיזון העוצמה הטבעית של יינות האזור במורכבות ועידון. יקבים אלו הם בין השאר: דומיניו דה פינגוס (Dominio de Pingus), מאורו (Bodega Mauro), ססטרה (Viña Sastre), אאלטו ((Aalto, אוסס (Ausás Bodega y Viñedo) ואגילה (Dominio del Águila).

יינותיהם של יקבים אלו נחטפים תוך ימים ספורים מיום יציאתם לשוק ונמכרים במחירים גבוהים. על כך סיפר לי מנהל הייצוא של יקב אאלטו (Aalto) סיפור משעשע. יום אחד נחת אחד מעשירי איטליה במטוסו הפרטי בסמוך ליקב, מלווה במשפחתו ועוזרים אישיים. המשפחה, שאינה דלה באמצעים, מחזיקה מספר אחוזות באיטליה ומספר רכבי פרארי ולמבורגיני.  ראש המשפחה הגיע למשימה חשובה: הוא חובב גדול של יקבי ריברה דל דוארו ושל יקב אאלטו בפרט. עם הולדת ילד במשפחה, היקב מבקבק עבורו בקבוק 18 ליטר, של היין האיכותי ביותר, הנושא את שנת בציר הולדתו. מסיבה כלשהי, הגיע הטייקון באחור של שנתיים וביקש שהיקב יבקבק לו במיוחד בקבוק 18 ליטר לבן הזקונים. היקב נאלץ להשיב את פניו ריקם. הבציר המבוקש אזל לחלוטין ביקב. מסתבר שכסף לא יכול לקנות הכל בעמק הדוארו...

Aguila frost 2

חימום הכרמים באמצעות לפידים כדי להפיג את הכפור

להלן כמה רשמים מהיינות שטעמתי:

 Dominio del Águila

חורחה (Jorge Monzón), היינן של יקב אגילה (Dominio del Águila) ומקסימו (Maximo) המנהל הכללי מנהלים יקב מחתרתי במבנה ללא שלט אשר מתחתיו רשת של מנהרות ענפה. הירידה למנהרות מעוררת חששות שלנו הישראלים קשה לעמוד בפניהם. האם יצוץ אי משם לוחם חמס? האם התקרה צפוייה להתמוטט עלי? מסתבר שהחששות מעט מוגזמים: המנהרות עומדות על תילן כבר מאות בשנים ומיועדות ליישון היינות בטמפרטורה שכמעט אינה משתנה יום או לילה, קיץ או חורף. חורחה מקפיד על ייצור היין בשיטות מסורתיות: התסיסה והיישון נעשות בחביות הממוקמות במנהרות הצרות. בקבוק היין מתבצע על ידי צוות קטן אשר עושה את כל העבודה ידנית: אחד מנקה את הבקבוקים הריקים, השני ממלא אותם ישירות מהחבית באמצעות צינור, השלישי מדביק תוויות, הרביעי מסדרן בארגזים, החמישי (הג'באר מביניהם) מעלה את ארגזי היין במעלה המדרגות התלולות. עם סיום העבודה, נשאר עדיין להעלות את החביות הריקות שמשקלן 80 קילו במעלה המדרגות לצורך ניקוי. זוהי המשימה הסיזיפית מכולן. אבל מסתבר שלהקפדה על הפרטים והסגנון המיוחד יוצרת יינות מעולים אשר קוצרים את הציונים הגבוהים ביותר של מבקרי היין.

Dominio del Águila

כרם זקנה של יקב אגילה

Ausas

חבייר אוסס Xavier Ausàs)) הוא בראש ובראשונה אדם נפלא, לא פחות מזה. בנוסף, הוא מהייננים הבכירים בריברה דל דוארו. עבד כ-25 שנים כיינן הראשי של וגה סיציליה עד שהחליט לפרוש ולעשות לביתו. אגב, אוסס עבד בזמנו יחד עם חורחה מיקב אגילה בווגה סיציליה. בהמשך עוד תראו איך מפת הקשרים בעמק הדואורו מסתבכת, אך תווכחו כי רוב החוטים מובילים לווגה. ב-2016 הוא הקים את היקב ובשנת הבציר הראשונה שלו, היין קיבל ציון 95 ע"י מבקר היין רוברט פארקר, הישג שאולי אין שני לו. תפיסת העולם שלו היא לערבב יינות מחלקות שונות. הוא אינו בעלים של הכרמים, כי אם רוכש את הענבים מכורמים אותם הוא מכיר למעלה מ-30 שנה. הכרמים מהם נעשה היין Ausàs Interpretación הם בגיל של כ-40 שנה. היינות מהחלקות השונות מותססים ומיושנים בנפרד ורק טרם הבקבוק מבוצע הערבוב. באופן כזה היינן יוצר יין אשר לדעתו מבטא באופן הטוב ביותר את הטרואר של ריברה דל דוארו ואת אופי היינן. הוא משיג את האופי הפרחוני של היין מענבים הגדלים בקרקעות הקלות, פירותיות מהקרקעות החרסיות, רעננות מהענבים המגיעים מהכרמים הגדלים בגובה ואופי עוצמתי מהכרמים הנטועים באדמות הגיריות.

Ausàs Interpretación 2017

יין העשוי 100% מענבי טמפרניו. היין יושן 16 חודש בחביות ישנות וחדשות. ריחות של פירות אדומים, עמוק, גוף מלא, דחוס, טאני מאוד בעל סיומת ארוכה ומרשימה. יין למרחקים ארוכים. אני נתתי ציון 94. רוברט פארקר 94+.

Xavier Ausàs

חבייר אוסס

Viña Sastre

ויניה ססטרה הוא יקב בניהול משפחתי. הוא מתהדר בכמה מהכרמים העתיקים ביותר באזור ריברה דל דוארו. יינות הקריאנזה של היקב מגיעים מכרמים בנות 60 שנה. יינות Regina Vides מגיעים מכרמים בנות 80-100 שנה. התפוקה כל כך קטנה, שמכל גפן היקב מייצר בסך הכל בקבוק יין בשנה.

ג'סוס סאסטר הוא היינן ומנהל הכרם, שהפילוסופיות שלו וכישרונות הייצור שלו היו הכוח המניע את היקב. נפגשנו עם Euginio Bayon, מנכ"ל היקב.

מחויבות היקב היא לחקלאות אורגנית ולעקרונות חקלאיים ביו-דינמיים. כל היינות מיוצרים בצורה הטבעית ביותר. לא נעשה שימוש בדשנים או בחומרי הדברה כבר כ-30 שנה. ליין לא מוסף SO2 והוא אף פעם לא מסונן. כל היינות מותססים בשמרים טבעיים. נטיעות חדשות נעשות עם ייחורים מכרמים המוערכים ביותר שלהם או משיבוטי טמפראנילו בעלי תפוקה נמוכה.

Vina Sastre Pago de Santa Cruz 2016

צעיר ולכן כנראה טרם פיתח מורכבות. טאני, עצמתי ובעל גוף. נתתי ציון 93,

Vina Sastre Regina Vides 2016

רב מימדי, אם כי עדיין לא מורכב. טאני, עצמתי ובעל גוף מלא. אורך לא מספק. נתתי ציון 93

Vina Sastre Pesus 2015

אף מורכב. פירותי , דחוס ועצמתי מאוד. סיומת נאה. נתתי ציון 94. RP נתן 94

Vina Sastre Regina Vides 2006

יין שנוצר מכרמים בנות 82 שנה. אף כל כך מורכב. אוכמניות, עשבי תיבול ותבלינים. גוף מלא ועצמתי ככל יינות יקב זה, אולם הזמן עשה את שלו והיין עגול ורך יותר. נתתי ציון של 95, RP נתן 93

Vina Sastre Pago de Santa Cruz 2001

ריחות וטעמי פירות יער שחורים. דחוס ומורכב, עדיין טאני. בן 19 וכאילו ילד. נתתי ציון של 94. RP נתן 91.

Euginio Bayon מנכל Viña Sastre

יוג'ין ביון, מנכ"ל ססטרה

מרתף Viña Sastre

מרתף ייקב ססטרה

Aalto

היקב הוקם ב-1999, על ידי מריאנו גרסיה (Mariano García) שהיה במשך 30 שנה היינן של וגה סיציליה וחבייר ת'קניני (Javier Zaccagnini) אף הוא אושיית ווגה סיציליה. אנטוני מוראל (Antonio Moral) אשר הוביל את הטעימה ביקב, משמש כיינן ראשי כיום. היקב מייצר רק 2 יינות:  Aalto, ו- Aalto PS, הנחשב ליין הראשון ומופק רק בבצירים מוצלחים במיוחד מהגפנים המובחרות ביותר.  שני היינות מופקים מענב טמפרניו (Tinto Fino כפי שהוא נקרא באיזור זה). יינות כל חלקה מותססים בנפרד ומעורבבים רק לקראת הבקבוק. ליין מכל חלקה יש מטרה בבלנד הסופי: רעננות, עצמה, אלגנטיות, פירותיות וכו'.

ארנחה (Herranz, Arantxa) מנהלת המכירות של היקב, ספרה לי ששנת הבציר 2017 לא היתה מוצלחת במיוחד, כמו גם 2007. בכלל, היא אמרה, ידוע כי שנים שמסתיימות בשבע הן שנים שאינן מוצלחות.. שאלתי אותה בחוסר טאקט לשנת הולדתה (להגנתי אומר כי בשלב זה של הטעימה הייתי מבוסם למדי). היא הודתה ששנת הולדתה מסתיימת בספרה שבע. "יינות מתנהגים שונים מאנשים.." היא אמרה וצחקה.  2016 ו-2019 היו שנות הבציר הטובות ביותר ביקב ואחריהן 2018.

אדוארו פרין (Eduardo Ferrin), מנכ"ל היקב, סיפר לי שמריאנו גרסיה המהולל, מייסד היקב, ראיין אותו כשהציג את מועמדותו לעבודה. הוא מזג לו את אחד מיינות היקב ושאל אותו לדעתו. אדוארדו התלבט קשות והחל מגמגם משהו אודות עפיצות, דומדמניות וכו'. מריאנו קטע אותו ואמר: "אל תבלבל את המוח! אתה אוהב את היין או לא?" אדוארדו אמר: אוהב! והתקבל לעבודה. זוהי מורשתו של מריאנו וגם התרבות הארגונית של היקב: מה שחשוב הוא לייצר מוצר טוב שיקלע לטעמם של אוהבי יין ברחבי העולם.

Aalto lab

המעבדה של אאלטו

Aalto 2017

פצצת פרי. מורכב, ממלא את הפה, אך לינארי. סיומת ארוכה. אני נתתי 95,  RP נתן 94.

 

Aalto PS 2017

וואוו, איזה עידון. גוף מלא אך עגול טעמים, עוצמתי ורב טעמי פרי. סיומת ארוכה. אני נתתי 95, RP נתן 94.

Aalto PS 2003

קליל יותר מ-2017 אולם כל כך מורכב בטעמים! גוף מלא ועוצמה מרשימה. אני נתתי 94, RP נתן 93.

Aalto crew

הצוות של אאלטו

Mauro

היקב נקראת על שם מאורו גרסיה, אביו של המייסד מריאנו גרסיה. לא, לא התבלבלתם, אותו מריאנו גרסייה מיקב Aalto . ככה זה בריברה דל דוארו, הידע היינני זרם מווגה סיציליה הוותיק באמצעות עובדיו שפרשו והקימו יקבים צעירים שהפכו עם הזמן לשם דבר. למרות שיינותיו של מאורו מסווגים בקטגוריית יין שולחני "Vinos de la Tierra" צנוע, שום דבר ביקב הספרדי האולטרה-יוקרתי של מאורו הוא רגיל. עם מגוון קטן אך פרמיום של יינות אדומים שזוכים באופן קבוע ל-90 נקודות פלוס במדריכי היין העולמיים, מאורו מוכיח שקטגוריות אינן הכל.

מאורו, ממוקם בקצה המערבי של ריברה דל דוּרו, נופלת ממש מעבר לגבולות הרשמיים של DO. בעוד שהגדרת DO היתה יכולה להיות ללא ספק יתרון שיווקי, היקב נהנה מחופש רב יותר מאשר יינות DO שמבוקרים בקפדנות. מאורו הצליח להגדיר לייקב סגנון ייחודי הכולל סדרות קטנות של יינות פירותיים ועתירי עוצמתיות וביכולתם להתיישן היטב. הייננים מריאנו ואדוארדו גרסיה (מריאנו בילה את שלושים השנים הראשונות בקריירה שלו בייצור יינות בייקב  וגה סיציליה המיתולוגי) יצרו שלושה יינות מבוססי טמפרניו, אשר מקבלים באזור זה אופי עוצמתי יוצא דופן וארומטיות. רוב הכרמים הם בני 60 שנה ומעלה.

Mauro 2017

יין מאוזן והרמוני. עדיין סגור בעת הטעימה. אני נתתי 92, כך גם RP.

Mauro VS 2004

ריחות של פירות יער. עוצמתי ובעל עומק, אלגנטי ושרירי. אני נתתי 94, RP נתן 93.

Eduardo Garcia, from Bodega Mauro

אדוארדו גרסייה מיקב מאורו

 

 

 
מוזמנים לשתף עם חבריכם
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google
  • הדפסה
  • אימייל
« פוסט קודם
פוסט הבא »
מחפש/ת משהו ספציפי?

לרשותכם אפשרות רישום וקבלת ניוזלטר ישירות לתיבת המייל האישית, לרישום מלאו את הטופס שלמטה:

עוד באתר
  • יינות האי הטרופי הנשכח
  • יין עז טעם מאי הגעש סנטוריני
  • הנשים היזמיות של צפון הודו
  • המרדף אחר הפיצה הטובה בעולם
  • היינות הלבנים של עמק הלואר
יוסי גינוסר
אם אתם חובבי בישול, יין או מסעות קולינריים, בבלוג של יוסי גינוסר תמצאו ידיד. מסעדה מומלצת בתל אביב? יין קינוח מצויין? באלו מסעדות לבקר ברומא? כיצד בוחרים בסטייק טוב? תשובות לכל אלה ועוד, תמצאו כאן.
תחומים עיקריים
  • ביקורת מסעדות
  • טיולי אוכל ויין
  • אוכל טוב
  • יין
עודכן לאחרונה
  • יינות האי הטרופי הנשכח
  • יין עז טעם מאי הגעש סנטוריני
  • הנשים היזמיות של צפון הודו
  • המרדף אחר הפיצה הטובה בעולם
  • היינות הלבנים של עמק הלואר
שפות
  • English
הוקם ע"י בית חרושת לוורדפרס
© כל הזכויות שמורות ליוסי גינוסר, בעקבות הטעם הטוב
גלילה לראש העמוד
loading ביטול
ההודעה לא נשלחה - יש לבדוק את כתובת האימייל שוב!
בדיקת אימייל נכשלה, יש לנסות שוב
מצטערים, האתר שלך אינו מאפשר שיתוף תוכן באמצעות האימייל
דילוג לתוכן
פתח סרגל נגישות כלי נגישות

כלי נגישות

  • הגדל טקסטהגדל טקסט
  • הקטן טקסטהקטן טקסט
  • גווני אפורגווני אפור
  • ניגודיות גבוההניגודיות גבוהה
  • ניגודיות הפוכהניגודיות הפוכה
  • רקע בהיררקע בהיר
  • הדגשת קישוריםהדגשת קישורים
  • פונט קריאפונט קריא
  • איפוס איפוס