פתיתי השלג המשיכו לצנוח וכיסו בשכבה לבנה את הרחבה שלפני המסעדה ואת ציוד הסקי שלנו שזנחנו זמנית לטובת ארוחת צהריים חטופה. הילדים הביטו בתפריט שלפניהם בחוסר חשק, ובערגה גלוייה בגולשים שלא פסקו להחליק במדרונות קורשבל, שבאלפים הצרפתים. "אין פיצה או פסטה?" שאל הקטן; "אין איזה מרק בצל מחמם וטוב"? שאלה האישה. הבטתי בתפריט, מנות אלו לא היו, אך קביאר בלוגה, שלל מנות בפטריות כמהין, או בזעפרן ושאר מוצרים אקזוטיים גדשו אותו במחירים שהאמירו לשלוש ספרות. " מה ציפיתם?" השבתי להם "לשבת במסעדה הממוקמת מול רחבת הגלישה הראשית באתר שנחשב לביתם השני של עשירי העולם, ולקבל פיצה?" מלצר צרפתי גרום, סינר למותניו ופנקס שחור בידו פילס את דרכו מקצה המסעדה ההומה לעבר שולחננו. כאיש אחד קמנו מהשולחן, וככל שמגפי הסקי הכבדים הרשו לנו, פסענו בזריזות אל מחוץ למסעדה.
נוף קורשבל
בשרים מעושנים, תפו"א, גבינה ובצק
המאכלים האופייניים של אזור סבואה, בה שוכנת קורשבל, אינם מפונפנים כלל. זהו מטבח המתאפיין בהתאמה לתנאי מזג האוויר הקשים השוררים באזור במהלך החורף הארוך, בו הכפרים היו מכוסים שלג, לא ניתן לעבד את האדמה, ומסחר החליפין בין האיכרים הינו מוגבל עקב תנאי העבירות. כתוצאה מכך, כל משפחה היתה צריכה להכין את עצמה במהלך הקיץ והסתיו לתקופת החורף, באמצעות שימור מזון במרתף הבית. החלב נשמר באמצעות הכנת גבינה ושימורה, תפוחי אדמה אוסמו במרתף במצב של חצי קפאון, בשרים עושנו ויובשו, ירקות הוחמצו ופירות בושלו לריבה. במשך כמחצית השנה של חורף חיתה המשפחה מצטופפת סביב האח המבוערת, ואוכלת בצוותא מאוכל שרובו משומר. הקולינריה של סבואה מבוססת לכן על מוצרים אלו ומשופעת בבשרים מיובשים, תפוחי אדמה, גבינה ובצק. נשמע משעמם? לא כל עוד מדובר בצרפתים, אשר הצליחו ליצור כמה מאכלים מופלאים ממבחר זה. פונדו הוא כוכב מקומי, בו קבוצת סועדים טובלת מזלגות ארוכים שבקצותיהם נעוצות חתיכות לחם, ברוטב סמיך של גבינה ויין לבן. הרקלט מבוסס על גוש גבינה אשר מותך לאיטו לאורך הערב והסועדים טובלים בו תפוחי אדמה אפויים וסועדים בנתחי בשר מעושנים וירקות מוחמצים. הטרטיפט הוא תערובת עשירה של תפוחי אדמה ובייקון ברוטב גבינה מותכת. פייר-שו (סלע חם) הוא מנה בה נתחי בשר נצלים על ידי הסועדים על גבי משטח אבן לוהטת.
הפונדו הטוב ביותר
רבות מהמסעדות באזור קורשבל הינן מלכודות תיירים מתוחכמות המגישות אוכל בינלאומי יקר. ערכתי חיפושי אינטרנט לא מעטים והתייעצתי עם מקומיים, על מנת לשלות כמה פנינים אותן אתאר להלן.
המסעדה אשר נחשבת הטובה ביותר בכל שלושת העמקים (קורשבל הינו אחד מהעמקים המרכיבים אתר סקי זה הגדול בעולם) לצורך התנסות במאכלי הפונדו והרקלט, היא La Fromagerie הממוקמת בקורשבל 1850. כשנכנסנו מהרחוב המושלג והקפוא למסעדה, קבל את פנינו הבל חמים וריחות בישולים מפתים. המסעדה היתה מלאה מפה לפה בגולשים עליזים שסבבו את השולחנות בצפיפות, משיקים כוסיות וצוחקים בקול. לצד מנות צרפתיות קלאסיות כגון סלמון מעושן וסטייק בפלפל ירוק, התלהבנו מפונדו הגבינות (27 יורו לאדם) אשר כמותו לא טעמתי. הפונדו הורכב משלושת הגבינות הקלאסיות והועשר ביין לבן. לא ניתן היה לחסל את הכמות שהוגשה בנדיבות. אחרי שעתיים עליזות פסענו שנית מתנדנדים אל הרחוב המושלג.
La Fromagerie
La Porte de Courchevel, Courchevel 1850, Tel. 04-79-08-27-47
website
פונדו
כל מה שניתן לעשות על גריל הפחמים
אם חשקה נפשכם במסעדת בשרים, אחת הטובות מהן באזור היא L'Oeil de Boeuf (עין השור בצרפתית). למסעדה ניתן להגיע לארוחת צהריים ישירות מהאתר דרך רכבל Tovets או בערב, תוך כדי שיטוט מענג ברחובה הראשי של קורשבל 1550. מסעדה קטנה זו, הממוקמת באסם בן 200 שנה, כוללת 8 שולחנות בלבד ומגישה סוגי מאכלים מקומיים... כל עוד שניתן לעשותם על גריל הפחמים הממוקם בכניסה למסעדה. המאכלים מצויינים, הכמויות נדיבות והמחירים סבירים.
L'Oeil de Boeuf
Tel. 04-79 08 22 10
website
סטייק בלואל דה בף
גבינה בעוצמת ריח של 200 כח סוס
גולת הכותרת הגסטרונומית בטיולנו היתה מסעדת אזימוט, הממוקמת בעיירה Le Praz, המרוחקת כ-2 ק"מ מקורשבל. המסעדה זכתה בכוכב במישלן. בסביבות קורשבל, קבוצת כפרים בעלת אוכלוסייה קטנטונת, מצויות 8 (!) מסעדות מכוכבות על ידי מדריך מישלן. רק לשם קנה המידה, בכל האזור בקוטר 10 ק"מ ג'נבה, בירת האוכל של שווייץ, יש רק 9 מסעדות מכוכבות. רמת מחירי המסעדות המכוכבות של קורשבל הינה מפחידה. לדוגמא, מסעדת לה צ'ביצ'ו (Le Chabichou) בעלת שני הכוכבים, עולה כ-200 יורו לאדם בארוחת ערב. ככלל, ככל שתתקרבו לקורשבל 1850 האריסטוקראטית, כך יעלו מחירי המסעדות. באזימוט מספר תפריטים קבועים, בנוסף לאפשרות הזמנה אה-לה-קארט: 23 יורו לאדם, 39 או 80 יורו לאדם לארוחת טעימות. ארוחת ה-39 יורו לדוגמא, כוללת מתאבן, מנה עיקרית, מגש גבינות וקינוח.
טעמנו רביולי מופלאים במילוי שבלולים בפטרוזיליה כמנה ראשונה. למנה עיקרית לקחנו פילה דג ברוטב תירס, ושוק טלה ברוטב טנדורי שהיו מעולות. כשהגיע תור מגש הגבינות, הרגשנו כילד בחנות ממתקים. על השולחן נחו גבינות, רובן מאזור סבואה, כשהמפורסמות בהן- טום דה סבואה ורבלושון. האחרונה ידועה בריחה העז, ויש לי חשד שעליה כתב ג'רום ק. ג'רום בספרו שלושה בסירה אחת "הגבינה היתה בשלה ורכה ובעלת עוצמת ריח של מאתיים כוח סוס- ריח שתחום התפשטותו הגיע כדי שלושה מילין והיה בכוחו כדי להמם ולהפיל ארצה גבר אלים בריחוק מאתיים מטר ויותר".
Azimut - 73120 Le Praz
Tel. 04 79 06 25 90
website
רביולי במסעדת אזימוט
והילדים...טרפו קרפים
כאן המקום לציין כי כל ארוחה שאכלנו במהלך חופשת הסקי בקורשבל היתה איכותית. לעיתים היתה שמרנית מדי בטעמים לחיך הישראלי ולעיתים יקרה מדי, אך חומרי הגלם היו תמיד טריים והכנתם לא נטלה מהם את אופיים. הלחם היה תמיד אוורירי מבפנים ופריך מבחוץ, הקרואסונים נמסים בפה, מיץ התפוזים בארוחת הבוקר במלון היה סחוט טרי והחמאה ממכרת...
ואיך שבעו לבסוף הילדים בהפסקת הצהריים במהלך הגלישה? באותה רחבת גלישה מרכזית של קורשבל 1850 עמד דלפק ומאחוריו צוות קטן שעסק בהכנת קרפים במילויים שונים, כאשר היוקרתי שבהם הוא ליקר גרנד מרנייה. הילדים טרפו קרפים אלו ללא הפסקה. אגב, מנת פטריות כמהין או קביאר בלוגה במחירים מפולפלים לא הוצעו כמובן בדלפק זה, אולם מחיר בקבוקון מיים מינרלים עלה לא פחות מאשר 4 יורו (כ-20 ₪).....